logo
Sento - Praktijk voor Kinesiologie en Counseling
Home
Wat is kinesiologie?
Nieuws
Praktijk
Cursussen
Biografie
Gezondheidstips
Interessante links
Contact
Sitemap

Kinesiologie is vanaf 1964 ontwikkeld door een Amerikaanse chiropractor, George Goodheart DC.
Hij heeft zijn kennis doorgegeven aan o.a. John F. Thie. John noemde de verkregen kennis Touch for Health omdat hij de overtuiging had dat aanraken genezend werkt. In 1973 heeft hij zijn eerste boek van Touch for Health gepubliceerd. Touch for Health was in eerste instantie ontwikkeld voor de leek, als eerste hulpmiddel. Tegenwoordig wordt Touch for Health door veel verschillende mensen gebruikt, leken en professionals, overal ter wereld.

Het is een methode die spier- en energieversterkend werkt. Het zelfherstellend vermogen van het menselijk lichaam wordt hierbij aangesproken.

M.b.v. spiertesten kan uitgezocht worden waar in het lichaam 'stress' zit. Oftewel, waar de balans in het lichaam dus verstoord is. Vervolgens kan met spiertesten ook uitgezocht worden hóe deze balans hersteld kan worden.

Bij het testen van de spieren komt het niet aan op spierkracht, maar wordt de spierreflex getest. Er wordt gekeken naar de samenwerking van de spieren en het energiesysteem. Een spier waarvan de energiebalans niet goed is, zal 'zwak' testen. Dit wil zeggen dat het de spier moeite kost om de uitgangspositie tijdens de spiertest vast te houden terwijl de spier zelf helemaal in orde is en er qua spierkracht niets aan de hand is. Het is dus ook niets om u zorgen over te maken als de spier op dat moment 'zwak' test. Het beste kunt u er gewoon aan toegeven, omdat uw lichaam op dat moment 'praat' met mij. Op deze manier helpt u uw lichaam het best.

In kinesiologie werkt men met de gezondheidsdriehoek. De zijden van deze driehoek zijn structuur, chemie en psyche. Een onbalans van één zijde beïnvloedt de andere zijde(n).

Een mooi voorbeeld is het bekende: 'die situatie ligt zwaar op de maag'.
De betreffende situatie (bijv. spanning voor een examen) kost het lichaam zoveel energie dat er maagproblemen ontstaan. De situatie zelf hoeft dus niets met de maag te maken te hebben.
In dit geval zorgt de psyche-zijde (spanning) dus voor een onbalans in de chemie-zijde (processen in de maag) en dit kan vervolgens zelfs nog leiden tot een onbalans in de structuur-zijde (spierpijn door een andere houding i.v.m. de maagklachten).

En zo zijn er natuurlijk veel meer voorbeelden.

Hoe werkt de kinesiologie?
Kinesiologie werkt zowel preventief als curatief. Het is het herstellen van de balans in het lichaam. Iemand wordt daarom niet behandeld, maar gebalanceerd.
Het beïnvloedt diverse systemen van het lichaam: het lymfesysteem, de bloedcirculatie en het meridiaanstelsel (energiesysteem).

Zelf omschrijf ik het vaak als een combinatie van westerse en oosterse geneeswijzen. Het tastbare (fysieke) van het westen en het energetische ('mystieke') van het oosten.

Let wel, kinesiologie is een complementaire geneeswijze en vervangt dus geen bezoek aan huisarts of specialist!

Sento  | Sento@anoukkrens.nl